Ce este si ce face Osteopatia?

Osteopatia este o terapie holistica, care vizeaza refacerea sanatatii prin restabilirea micromobilitatii in zonele afectate si diagnosticate cu disfunctii prin Diagnosticul Osteopatic Specific (D.O.S.).

Osteopatia este  de asemenea o metoda moderna de diagnostic si tratament utilizata pentru depistarea tulburarilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor si tesuturilor, emotiilor negative ce  se traduc frecvent sub forma unor tensiuni musculare, perturbatii respiratorii, distorsiuni in miscare si actiune, ce actioneaza cu tehnici  blande si de mare rafinament.

Principiul de baza al acestei terapii  este abordarea corpului uman in intregul lui (holistic), unitar – trup, minte si spirit, incercand sa gaseasca si sa actioneze asupra cauzelor care au declansat manifestarea dezechilibrului din organism.

 Ce se trateaza prin tehnicile de osteopatie 

Cu ajutorul tehnicilor de osteopatie se pot trata durerile de spate functionale, dureri de umeri, dureri de cap asociate durerilor de gat spate si umeri, se pot trata cu usurinta:

  • contracturile musculare, 
  • corectarea biomecanicii coloanei vertebrale,
  • pozitii asimetrice care apar in urma unor accidente,
  • faze incipiente ale scoliozelor si a cifozelor functionale,
  • probleme posturologice,
  • probleme ale functionarii diafragmei,
  • imbunatatirea respiratiei,
  • eliminarea stresului,
  • tulburările de statică și dinamică ale aparatului locomotor,
  • tratamentul durerilor de spate,
  • tulburări funcționale ale organelor interne de origine vegetativ-vertebrală,
  • tulburări neurologice de tip nevralgic apărute în urma unor fenomene degenerative sau iritații mecanice-radiculare,
  • migrene, insomnii, anxietate, agitatie,
  • tulburări funcționale ale țesuturilor moi implicate în mișcare,
  • tensiuni musculare dureroase,
  • oboseala cronica psihica si fizica,
  • recuperare dupa imobilizare prelungita,
  • si altele ce tin de buna functionare a organismului.

Tratement Osteopatic la adulti si varstnici

Osteopatia este o metodă de prevenţie, tratare şi ameliorare a acelor afecţiuni specifice mediului de lucru si varstei. O bună parte de probleme structurale pot fi rezolvate cu osteopatia vicerală. Orice restricţie viscerala nu înseamnă numai o restricţie a mişcării ci şi una circulatorie; daca nu mai ajunge aceeaşi cantitate de sange arterial, nu se mai drenează sangele venos(neoxigenat si incarcat cu bioxid de carbon), atunci organul începe să prezinte disfuncţie metabolică, neputandu-şi face eficient funcţia, poate conduce la grave perturbări metabolice dar şi disfuncţii strucutrale reflectorii prin inervaţia ortosimpatică şi parasimpatică de la coloana vertebrală.

Buna mobilitate asigură o bună funcţionare a organelor interne. Lipsa sau diminuarea mobiltăţii are efecte negative atît asupra organelor cit şi asupra coloanei vertebrale de care este legată prin fascii.

Tratament Osteopatic la copii si nou-nascuti

Nasterea poate fi unul dintre primele traumatisme pentru un copil. Prelungita sau precipitata, aceasta poate perturba functionarea normala a structurilor craniene si nu numai. Daca nasterea este dificila, este nevoie de spatule, ventuze sau forceps, care vor influenta mobilitatea suturilor craniene si vor provoca tulburari imediate sau tardive.
Adeseori copiii se nasc cu capul putin deformat, ascutit, cu un ochi mai închis, cu o ureche mai dezlipita sau mai avansata, cu nasul un pic strivit sau inclinat… Parintilor li se spune ca toate acestea isi vor reveni de la sine. Si asa este, majoritatea acestor deformatii nu vor mai fi vizibile dupa un timp, dar in realitate echilibrul cranian este stricat si exista disfunctii osteopatice care necesita interventia unui terapeut osteopat.

Este indicat ca fiecare nastere sa fie urmata de un examen osteopatic atent.

Cand ar trebuie consultat de osteopat nou-nascutul?

  • cand nasterea a avut loc cu anestezie peridurala, travaliu prea lung (mai mult de opt ore) sau prea scurt (mai putin de doua ore), in caz de sarcina gemelara, prezentatie distocica tip sezut, frontala sau bregmatica.
  • tractiune brutala a copilului, cordon ombilical in jurul gatului, în caz de prematuritate.
  • presiune abdominala importanta pentru expulzia copilului, dupa utilizarea forcepsului sau ventuzei, cezariana, în caz de suferinta fetala, reanimare.

Diametrul craniului copilului creste cu aproximativ 6cm în primele trei luni de viata extrauterina, în urmatoarele noua luni mai crescand cu inca 6cm. Datorita acestei viteze de crestere cu cat interventia se face mai tarziu cu atat problemele pot fi mai greu de rezolvat. De aceea, o interventie cât mai precoce este esentiala.

Osteopatie pentru restabilirea armoniei nou-nascutului

    Un examen foarte bland al diferitelor mobilitati fiziologice (craniu, sacru, abdomen…) va detecta cu usurinta disfunctiile minore care se afla la originea acestor probleme.

Cu ajutorul unor tehnici manuale adaptate si intotdeauna foarte blande, copilul dumneavoastra va avea din nou chef de joaca.  Mainile experte si atente ale unui osteopat ii vor permite sa-si înceapa cu bine viata.

 

La toate aceste tehnici se adauga si tehnici de curatare, restabilire si reechilibrare energetica specifice.

Astfel, prin aplicarea tuturor acestor tehnici si sisteme de ameliorare si refacere a starii de bine, a starii de sanatate,  pacientul reuseste sa inteleaga si mai ales, sa doreasca sa participe activ la refacerea starii lui de bine, reusind astfel sa accepte si sa depaseasca starile prezente si mai ales experientele (traumele) prin care a trecut.

Derulează în sus